Formats ταινιών

Posted: 28 Μαρτίου 2011 by admin in ενδιαφέροντα, ενημερωτικά
Ετικέτες: , , , , , ,

CAM
Η εγγραφή CAM πραγματοποιείται από κάποιον (θεατή), σε ένα κινηματογράφο με μια κάμερα. Με αυτόν τον τρόπο οι ήχοι που προκαλούν οι θεατές ακούγονται και στην εγγραφή. Η εικόνα είναι από κακή (συνήθως) έως αποδεκτή (σπανίως) αλλά ειδικά ο ήχος είναι -επίσης συνήθως- πολύ κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα ούτε οι διάλογοι να μην μπορούν να ακουστούν.

Telesync (TS)
Τα TS εγγράφονται επίσης σε κινηματογράφους με τη διαφορά ότι η κάμερα που χρησιμοποιείται είναι υψηλής απόδοσης/ποιότητας ενώ χρησιμοποιείται ξεχωριστή πηγή για τον ήχο (έτσι ώστε να μην ακούγονται οι ήχοι των θεατών).
Το επίπεδο της ποιότητας (ήχου και εικόνας) κυμαίνεται από αποδεκτό έως μέτριο ενώ σπάνια μπορεί να έιναι και καλό.
Ένα άλλος ορισμός αναφέρει ότι είναι μια ταινία όπου το βίντεο και ο ήχος έχουν γραφτεί από διαφορετικές πηγές (συνήθως η ταινία μέσω κάμερας και ο ήχος από βύσμα ακουστικών) και, κατόπιν, συγχρονιστεί «χειροκίνητα» από τον «συμπιεστή» του γκρούπ που τη διανέμει.

Telecine (TC)

Τα TC δημιουργούνται με διάφορους τρόπους, όλοι όμως έχουν να κάνουν με την εξαγωγή της ταινίας απευθείας από το καρούλι. Δημιουργούνται σε widescreen (letterbox), ή σε full-screen (pan and scan) με άριστης ποιότητας ήχο και εικόνα. Η πιο κοινή μέθοδος είναι με μία συσκευή (που ονομάζεται «συσκευή telecine»), η οποία προσκολλάται στο καρούλι και δημιουργεί μία κασσέτα VHS. Υπάρχουν και άλλες συσκευές που δημιουργούν ψηφιακό σήμα (ήχου και εικόνας) το οποίο αποθηκεύουν σε ένα laptop ή σε μία συσκευή video.

Screener (SCR)
Ένα Screener δημιουργείται συνήθως από μία διαφημιστική βιντεοκασσέτα η οποία έχει αποσταλλεί σε λογοκριτές ή σε κριτικούς. Η ποιότητα είναι συνήθως εφάμιλλη με αυτή ενός εμπορικού VCD, Μερικές φορές ένα μήνυμα copyright εμφανίζεται στην οθόνη, ή η εικόνα γίνεται ασπρόμαυρη για λίγα λεπτά κλπ…

Work-Print (WP)
Τα WP αντιγράφονται από το celluloid (ή από άλλη πηγή). Μερικές φορές οι ταινίες δεν είναι ολόκληρες, ο ήχος έιναι συνήθως τέλειος και η ποιότητα της εικόνας μπορεί να διαφέρει από ταινία σε ταινία.

R5 ή R5-Line ή DVDR5
Πριν πούμε οτιδήποτε,απλά να σας αναφέρουμε ότι υπάρχουν τα λεγόμενα regions σε κάθε DVD.Δηλαδή η περιοχή έκδοσης και κυκλοφορίας τους(πχ η region ή R που ανήκει η Ελλάδα είναι η R2).Oι κινηματογραφικές εταιρίες λοιπόν,για να μπορέσουν να καταπολεμήσουν την πειρατεία,αποφάσισαν να δίνουν τα προιόντα τους πρώτα σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης(εξ’ού και το R5 μιας και η Ρωσία ανήκει στην περιοχή 5 των DVD’s).Οι ταινίες αυτές προσφέρονται στο ρώσικο κοινό χωρίς καμία επεξεργασία εικόνας,χωρίς extras και πάντα μεταγλωτισμένες στα ρώσικα.Το καλό το παλικάρι όμως ξέρει κι άλλο μονοπάτι και έτσι οι »πειρατές» βρήκαν άμεσα τη λύση:Κρατάμε την εικόνα και προσθέτουμε τον αγγλικό/αυθεντικό ήχο από μία έκδοση TS.Από αυτή τη διαδικασία προκύπτει και το όνομα Line,δηλαδή η ενσωμάτωση του ήχου γίνεται γραμμή-γραμμή. Η ποιότητα της εικόνας είναι αυτή ενός DVD.Άριστη και δίχως ατέλειες.Ο ήχος,μπορεί να είναι καθαρός,χωρίς παράσιτα,αλλά σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται να ανοίξετε τα ηχεία σας.Οι ατέλειες θα σας γίνουν αίφνης ξεκάθαρες…

PPVRIP
Πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους στο κοινό των κινηματογραφόφιλων των warez οι εκδόσεις PPV.To PPV είναι το ακρωνύμιο/συντομογραφία του Pay Per View.Ουσιαστικά είναι εκδόσεις που αποστέλονται σε μεγάλα ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια και λοιπά σημεία συγκεντρωμένης προσέλευσης με καθαρούς διαφημιστικούς σκοπούς.Οι εκδόσεις αυτές, θα έπρεπε να περιορίζονται μέσα στα όρια του εκάστοτε ιδιωτικού χώρου είτε λέγεται ξενοδοχείο είτε κρουαζιερόπλοιο. Η ποιότητα είναι εφάμιλλη αυτή ενός dvd. Ήχος και εικόνα ανήκουν στην κατηγορία των DVDrips,απλά σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε το λεγόμενο WS ή WideScreen όπου η εικόνα μοιάζει »τραβηγμένη» στα άκρα.

DVDRip (DVD)
Το απόλυτο της ποιότητας.Oι ταινίες είναι άμεσα επεξεργασμένες από ένα DVD(συνήθως R1 δηλαδή region Αμερικής ή R2 δηλαδή Δυτικής Ευρώπης).Ήχος και εικόνα είναι ιδανικά για τηλεθέαση ακόμη και σε τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας και πολλές φορές σε σύστημα ήχου AC3.

BDrip
Oι ταινίες είναι και ριπαρισμένες από ένα BLUE RAY DISC Σε κωδικοποίηση dvix η xvid.Ήχος και εικόνα είναι εφάμιλα και σε ορισμένες περιπτώσεις (πχ 480p ) καλύτερα και απο του DvD Rip

Subbed

Τα VCD αυτά έχουν υπότιτλους. Μερικές φορές υπάρχουν υπότιτλοι μόνο σε μία γλώσσα (με πολύ μικρούς χαρακτήρες). Άλλες φορές είτε οι χαρακτήρες είναι πάρα πολύ μεγάλοι, ή υπάρχουν υπότιτλοι σε πάνω από μία γλώσσα που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της οθόνης.
Οι ταινίες αυτές έχουν ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥΣ υπότιτλους επάνω τους, και όχι ανεξάρτητους. Έτσι, αν μία από αυτές έχει, για παράδειγμα, Ιταλικούς υπότιτλους, δεν μπορούν να αφαιρεθούν και να μπουν στη θέση τους άλλοι (π.χ. Αγγλικοί. Οι Αγγλικοί θα πέσουν «από πάνω»)[/i]
Watermarks
Τα μικρά BD, A ή Ζ (μεταξή άλλων) σύμβολα στην ταινία. Η τοποθέτησή τους γίνεται από τους Ασιάτες που κυκλοφορούν την ταινία. Συναντούνται και σαν ημιδιάφανα σύμβολα που στιγματίζουν την ταινία και συνήθως είναι εμφανή καθ’όλη τη διάρκειά της. Μπορεί να υπάρχουν εξαιτίας της αρχικής κόπιας (χωρίς να έχουν τοποθετηθεί από Ασιάτες).

*DC*
Director’s Cut

*SE*
Η ταινία προέρχεται από Special Edition DVD.

*PROPER*
Η προηγούμενη κυκλοφορία ήταν ψεύτικη, δεν ήταν ολόκληρη, είχε προβλήματα ή, απλά, ήταν χαμηλής ποιότητας – και, πιθανότατα, για κάποιον από αυτούς τους λόγους έγινε Nuke (βλέπε παρακάτω). Αυτή (η Proper) υπόσχεται ότι είναι μία νέα, «καλή» εκδοχή της (συνήθως είναι).

*INTERNAL*
Αυτή η κυκλοφορία προοριζόταν αρχικά για το γκρουπ επειδή δεν ανταποκρινόταν στα στάνταρντ του.

*LIMITED*
Η ταινία προβλήθηκε σε λιγότερες από 500 αίθουσες.

*STV*
Η ταινία δεν προβλήθηκε στις αίθουσες αλλά πήγε κατευθείαν στο βίντεοκλαμπ (STV=Straight To Video).

*DUPE*
Η ταινία έχει ήδη κυκλοφορήσει και αυτό είναι ένα αντίγραφο.

*BAD FPS*
Η ταινία δεν ακολουθεί ένα από τα πρότυπα των 24, 25 ή 29,7 FPS (Frames Per Second) και μπορεί, (περιστασιακά ή καθ’ όλη τη διάρκειά της), να εμφανίζει αποσυγχρονισμό ή σπαστή κίνηση.

*RERIP*
Η ταινία σε επανακυκλοφόρηση (αφού η «εξαγωγή» από το DVD έγινε εκ νέου).

*INTERLACED*
Η ταινία προέρχεται από Interlaced πηγή που δεν έχει γίνει deinterlace – το αποτέλεσμα είναι πως, κατά τις σκηνές με κίνηση, τα κινούμενα αντικείμενα αφήνουν πίσω τους «είδωλα» από γραμμές (ή η εικόνα εμφανίζεται θα φανεί κυματιστή στο «έμπειρο» μάτι).

*BAD IVTC*
IVTC (inverse telecine) είναι η διαδικασία μετατροπής μίας NTSC ταινίας 29,7, 30 fps (Frames Per Second) σε μία ταινία με 24, 25 fps για εξοικονόμηση χώρου. Όταν δεν έχει γίνει σωστά (Bad IVTC) εμφανίζεται αποσυγχρονισμός στον ήχο / διαφοροποιήσεις στην «ταχύτητα» ορισμένων σκηνών / περιστασιακό (μα όχι μόνιμο) interlacing.

*REPACK*
Κόπηκε και ράφτηκε πάλι (γιατί στο πρώτο packing κάποιος έκανε κάτι άλλο).

*NUKE*
Η κυκλοφορία αυτή δεν έγινε αποδεκτή και «κάηκε». Υπάρχουν δύο λόγοι που συμβαίνει αυτό:
1. Η κυκλοφορία δεν ήταν σύμφωνη με τους κανόνες ενός site και το site/courrier(s)/releaser(s) την «έκαψαν» και
2. Η κυκλοφορία είναι DUPE ή κάτι δεν πάει καλά με αυτήν οπότε την «καίνε» όλοι (όλα τα site/courrier(s)/releaser(s)).

Γκρουπ

Μέρος της ονομασίας του αρχείου μιας κυκλοφορίας είναι και το όνομα του γκρουπ που τη «διέθεσε» στο «ευρύ κοινό». Αυτό απλά προσδίδει κύρος στο γκρουπ αυτό. Συνήθως βρίσκονται μέσα σε παρενθέσεις, αγκύλες κλπ…
Μερικά (καθώς υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλά), από τα πιο γνωστά γκρουπ είναι:
*Maven*  *Pukka*    *Axxo*    *Diamond*   *Done*    *Alliance*

Παράδειγμα:
The.Holiday.TS.XViD-mVs
The Holiday = Ο τίτλος της ταινίας
mVs = Το γκρουπ που το κυκλοφόρησε.
TS = Ο τύπος της κυκλοφορίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s